SZCZEP:

Glera

APELACJA:

Prosecco DOC Spumante Extra Dry

POŁOŻENIE WINIARNI:

Wzgórza w okolicy Treviso

WINIFIKACJA:

Delikatnie wyciśnięty moszcz trafia do stalowych tanków, gdzie osiadają jego stałe cząstki. Sok poddawany jest następnie fermentacji w stałej temperaturze 18 °C., która kończy się po 8-10 dniach.

Po pierwszej fermentacji wino jest filtrowane, następnie dodaje się do niego sacharozę i drożdże, by wywołać drugą fermentację (metoda Charmat) w kontrolowanej temperaturze 14-15 °C.W momencie osiągnięcia przez wino odpowiedniego stężenia dwutlenku węgla, poziomu alkoholu oraz cukru, wino jest schładzane, poddawane zimnej stabilizacji, filtrowane i butelkowane.

ZBIORY:

Druga połowa września.

 

PRZECHOWYWANIE:

2 lata

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:

11% vol.

NOTY DEGUSTACYJNE:

Typowo delikatny I szczypiący perlage. Jasnozłoty kolor i kompleksowy owocowy bukiet z akcentami brzoskwini, zielonego jabłka, akacji i glicynii. Świeże i lekkie na podniebieniu ze wspaniale zbalansowaną kwaskowością i słodyczą. Harmonijny i długi finisz.

SUGESTIE KULINARNE:

Idealne jako aperitif, doskonałe do lekkich dań głównych. Wspaniałe z sushi i rybami.

TEMPERATURA SERWOWANIA:

8-10°C.

 

 

DANE TECHNICZNE:

Apelacja: IGT Salento

Winiarnia: Botter

Winnica:  położona w Apulii (wł. Pulia). Typowo śródziemnomorski klimat z orzeźwiającym wiatrem od Adriatyku.

Szczepy: 60% Negroamaro, 40% Primitivo.

Najbardziej typowe dla Apulii szczepy, winogrona zbierane w pierwszej połowie września.

Winifikacja: tradycyjna metoda winifikacji wina czerwonego w kontrolowanej temperaturze25 - 27°C.

Alkohol: 13%.

Cukier: 3 g/l.

 

NOTATKI WINEMAKERA

Kolor: ciemny czerwono rubinowy kolor z fiołkowymi błyskami.

Bukiet: przyjemny, owocowy, bogaty i intensywny.

Podniebienie: bogate, dobrze zrównoważone taniny. Finisz długi i owocowy.

Polecane do:  pieczonych i grillowanych mięs. Doskonałe z dojrzałymi twardymi serami.

Podawać w temperaturze 18° - 20°C.

Potencjał starzenia: prawidłowo przechowywane może być przechowywane 5 lat po zabutelkowaniu.

 

DANE TECHNICZNE:

Apelacja: DOC Salice Salentino

Winiarnia: Botter

Winnica:  przepięknie położona na wybrzeżu Adriatyku i Morza Jońskiego. Gorący śródziemnomorski klimat oraz morska bryza stanowią perfekcyjny klimat dla winorośli.

Szczepy: 90% Negroamaro, 10% Malvasia Nera

Winifikacja: tradycyjna metoda winifikacji wina czerwonego. Fermentacja trwa minimum 15 dni i przeprowadzana jest w kontrolowanej temperaturze, nie przekraczającej 28°C.

Leżakowanie: DOC Salice Salentino Riserva wymaga leżakowania przez co najmniej 2 lata, z czego 12-15 miesięcy w dębowych beczkach.

Alkohol: 13%.

NOTATKI WINEMAKERA

Kolor: głęboki rubinowy kolor, wpadający w bursztyn pod wpływem czasu.

Podniebienie: bardzo przyjemne na podniebieniu z rozwijającymi się smakami w długim finiszu.

Polecane do:  pieczonych i grillowanych mięs. Doskonałe z dojrzałymi twardymi serami.

Potencjał starzenia: prawidłowo przechowywane może być przechowywane 5 – 8 lat po zabutelkowaniu.

 

Winnica jest przepięknie położona na wybrzeżu Adriatyku i Morza Jońskiego. Gorący śródziemnomorski klimat oraz morska bryza stanowią perfekcyjny klimat dla winorośli. Szczepy: 90% Negroamaro, 10% Malvasia Nera. Tradycyjna metoda winifikacji wina czerwonego. Fermentacja trwa minimum 15 dni i przeprowadzana jest w kontrolowanej temperaturze, nie przekraczającej 28°C. Głęboki rubinowy kolor, wpadający w bursztyn pod wpływem czasu. Podniebienie: bardzo przyjemne na podniebieniu z rozwijającymi się smakami w długim finiszu. Polecane do pieczonych i grillowanych mięs. Doskonałe z dojrzałymi twardymi serami.
 

Wino musujące, białe, wytrawne, powstałe z najlepszych gron okolic Parmy. Elegancki i doskonały smak. Doskonałe jako aperitif oraz idealny towarzysz salami, wędzonych wędlin oraz dań z ryb.